www.flickr.com
items in Hanevang More in Hanevang pool

tirsdag den 23. oktober 2012

Vedr. hjertestarter


Bestyrelsen har haft kontakt med en af landets fremmeste eksperter i basal og avanceret genoplivning, Niels Henrik Krarup, cand. med. og phd stud. Han er medlem af Hjertestopkomiteen på Århus Universitetshospital og ansat på Hjertemedicinsk afd. Skejby. Niels Henrik Krarup har givet følgende argumenter for og imod indkøb af hjertestarter.

-          AED (hjertestarter) kræver uddannelse af ALLE potentielle brugere
-          Alternativt til ovenstående er uddannelse af en klart defineret ”behandlergruppe”, der så skal stå til rådighed 24/7/365 (med de logistiske udfordringer det giver). Ellers giver det ikke mening at have udstyret
-          Demografien i Jeres område vil alt andet lige – i hvert fald i et antal år fremover – næppe kunne betegnes som højrisiko
-          Der skal være en plan for vedligeholdelse af udstyret (batteriskift, funktionsstatus, etc.) og ophængning, e.g. et skab der er sikret mod vind og vejr, er tilgængeligt 24/7/365 og gerne sikret mod tyveri/hærværk (den slags findes på markedet, men til en pris!)
-          Der hænger en AED mindst et offentlig sted i byen, få minutters kørsel fra Jeres område (i Skørping hallen). I givet fald kan denne afhentes af en person i bil medens andre yder basal genoplivning til den nødstedte
-          Det at der i området findes fagpersoner, der (måske) kan yde førstehjælp, er IKKE et argument for at ALLE IKKE skal lære førstehjælp/genoplivning. Ved hjertestop er hvert minut af højeste vigtighed og ALLE bør derfor kunne yde den basale, livreddende hjælp. Dette er jo heller kun et potentielt gode i Jeres eget område, men alle vegne hvor I færdes. Førstehjælps-/genoplivningskursus er derfor meget anbefalelsesværdigt uanset hvad.

1 kommentar:

 1. Undre mig lidt over at der bliver brugt så mange argumenter for hvornår den ikke vil gavne. Ok, hvis det var holdt op imod, at det ikke var muligt at finde tilfælde, hvor den ville kunne give livsvigtig hjælp.
  Hvis det blev vendt lidt på hovedet, vil jeg mene at man kan lave en endog endnu længere liste med tilfælde, hvor den kunne være med til at rede liv.
  Og ja, der er kun én ting der er sikkert: Det er at den selvfølgelig vil koste penge. Både i indkøb men også i løbende vedligeholdelse. Det er da naturligt at holde det beløb op mod sandsynligheden for at den kommer i brug. Men i betragtning af den relativt meget lave omkostning der vil være per husstand, ville jeg nødig dømme i dette forhold.

  Også lidt modsigende at Niels Krarup skriver hvor vigtig hvert minut er, for så også at skrive vi bare kan hente den nede i hallen. Det kan vel knapt gøres på 5-10 min – hvis der ellers er åbent!!

  Men helt kort: Syntes jeg det er en skam kun at finde scenarier, hvor den ikke vil gavne, i sted for se alle de tilfælde hvor vil kunne komme til stor gavn.
  Populært sagt: Se muligheder i stedet for begrænsninger.

  Mvh.
  \Lars PH17

  SvarSlet